Nortica
Zichtbaarheid bepaalde diersoorten in WILDLANDS
Vanuit de speciale klankbordgroep voor abonnementhouders, de WILDfriends, kregen wij een aantal vragen over de zichtbaarheid van bepaalde diersoorten in WILDLANDS. Meerdere abonnementhouders gaven bij hen aan dat dit een reden is waardoor zij het park op dit moment minder aantrekkelijk vinden. Een serieuze klacht en dus gaan wij hier graag dieper op in dit artikel.
Doodshoofdaapjes
De vraag is waarom deze dieren vaker binnen zitten dan dat zij buiten vrij rondlopen.
In WILDLANDS leven twee groepen doodshoofdaapjes: de vrouwengroep met de jongen en een kleine mannengroep. We hebben gemerkt dat de dieren, ondanks alle waarschuwingsborden en de vrijwilligers die toezicht houden, veel gevoerd worden door gasten. Dit verkeerde voedsel is vaak veel suikerrijker dan hun eigen voer en voor deze apensoort heeft dit als gevolg dat (vooral) de drachtige vrouwtjes te dik worden en ook te dikke jongen krijgen. Met alle gevolgen en bijbehorende ziektes van dien. Daarnaast is het verkeerde voedsel uiteraard zoeter en dus lekkerder voor de apen, waardoor zij erg brutaal kunnen zijn. Dat heeft nogal eens tot een bijtincident geresulteerd.
De gezondheid van onze dieren is een prioriteit. En dus kijken wij per dag wat de prognose van het aantal gasten voor die dag is. Bij een verwachte drukke dag is het moeilijk om toezicht te houden en bezoekers aan te spreken, dus houden we de groepen binnen. Of besluiten we om alleen de kleine groep mannen naar buiten te laten. De dieren hebben tenslotte ook een prachtige binnenruimte. Maar omdat het hoogseizoen voor de deur staat en we ook de dieren wel een frisse neus gunnen, hebben we voor nu een tijdelijke oplossing bedacht. De komende tijd wordt er een kleine dakkooi geplaatst, zodat de doodshoofdaapjes wel naar buiten kunnen in het hoogseizoen.
Maar dit is een tijdelijke oplossing en in de tussentijd wordt er ook al gekeken naar een permanente oplossing voor de lange termijn. Dat is echter nog zo prematuur, dat er nog niets over te zeggen is.
Bevers
Waarom zijn zij nooit buiten zichtbaar, maar alleen in de burcht?
Het koppel in WILDLANDS is heel pril en in een nieuwe omgeving geplaatst. Dat het tussen beide dieren klikt is wel duidelijk en nu hebben deze twee tijd nodig om vertrouwen te krijgen in het verblijf en de omgeving (met de kletsende bezoekers en al). Maar ook de dierverzorgers gaan met het beverkoppel aan de slag! Zij gaan de dieren ‘trainen’ om overdag naar buiten te komen. Dat wil zeggen dat zij op meerdere momenten op een dag het verblijf in gaan, de dieren naar buiten roepen en ze belonen met wat lekkers als ze komen. Op die manier worden zij op een positieve manier gestimuleerd overdag actief te worden. En… bij bevers met jongen zie je wel dat zij ook overdag lekker bezig zijn. Dus laten we hopen dat ons WILDLANDS-koppel elkaar leuk blijft vinden! Uiteraard gaan we de vorderingen in de training volgen op onze sociale media-kanalen.
Wasberen en stinkdieren
Het kantoortje bij de houtzagerij zit dicht en binnen geen wasbeer of stinkdier meer zichtbaar. Buiten maar een enkele wasbeer en geen stinkdieren te zien. Hoe kan dit?
Het kantoor bij de houtzagerij is gebouwd als een kleine schuilplaats bij slecht weer, meer als een handig plekje met een knipoog. Maar wat wij niet verwacht hadden is dat de dieren, zowel stinkdieren en wasberen, dit zo’n fijne plaats vonden. En dus zagen wij dat er voor ons gevoel teveel dieren in een te kleine ruimte zaten, iets wat we als WILDLANDS niet prettig vinden. Daarom gaan we het kantoor in de houtzagerij vergroten. Tot die tijd houden we onze stinkdieren in het verblijf achter de schermen, waar zij voor hun behoefte een fijn verblijf hebben met genoeg uitdaging. De wasberen zitten wel in het ruime buitenverblijf, maar zijn soms wat lastig te spotten. Nu gaan we wel het actieve seizoen in en sluiten we het wat inactieve seizoen voor wasberen af. Maar ook hier zijn onze dierverzorgers met een training bezig, vergelijkbaar als bij de bevers.
Ringstaartmaki’s
De ringstaartmaki’s in Rimbula zijn vaak slecht zichtbaar.
In WILDLANDS leven drie kleinere familiegroepjes ringstaartmaki’s. Onderling was er veel heibel tussen deze drie groepen en dus leven zij al een tijdje gescheiden van elkaar: twee groepen zitten achter de schermen buiten Rimbula en één leeft in de grote kas met de vari’s. We gaan de groepen wel weer bij elkaar introduceren én de twee groepen opnieuw laten wennen aan de grote kas, maar dan eerst nog wel steeds per familiegroepje in het leefgebied zelf. De verwachting is dat de dieren die herplaatst worden, actiever zullen zijn om het gebied opnieuw te verkennen. Ook het idee om er een nieuwe man bij te introduceren is al eens geopperd. Op die manier zijn de vrouwen afgeleid (en later druk met hun jongen). Uiteraard zou dat erg leuk zijn, maar het voelt voor WILDLANDS niet goed om de groep uit te breiden, terwijl we nog ringstaartmaki’s op een andere locatie in het park hebben zitten. Daarom kiezen we er vooralsnog voor eerst een poging te doen ze weer met elkaar te herenigen.