Nortica
Succesvolle zeepaardjeskweek WILDLANDS
Om te voorkomen dat WILDLANDS afhankelijk is van andere dierenparken als het gaat om aanwas van nieuwe vissen en zeepaardjes, is het park zelf met kweken begonnen. Dat klinkt makkelijker dan het is... Zo houdt dierverzorgster Maxime Bergman zich al anderhalf jaar intensief bezig met de kweek van het Braziliaans zeepaardje (Hippocampus reidi):
“Zeepaardjes leven over het algemeen monogaam en blijven hun hele leven bij dezelfde partner. Tijdens het voortplanten legt het vrouwtje haar eitjes in de buidel van het mannetje die de eitjes vervolgens bevrucht. De eitjes ontwikkelen verder in zijn speciale buidel en komen na 2 tot 4 weken uit. De jongen (soms wel meer dan duizend) worden in het open water geworpen. Vervolgens kijken de ouders er niet meer naar om en de jongen worden aan hun lot overgelaten. Nu is het aan ‘ons’ om de jongen groot te brengen."
Het klinkt zo makkelijk ‘zeepaardjes grootbrengen’, maar dit is een specialistisch werkje. "Voor ons was dit een nieuwe uitdaging en verliep niet zonder problemen. Na meerdere mislukkingen zijn we gaan onderzoeken wat we verkeerd deden en moesten veranderen. Nu lijken we een manier te hebben die goed werkt en natuurlijk speelt een beetje geluk ook een rol.”
(tekst loopt door onder de foto)
Het proces:
De kweekkoppels van WILDLANDS zitten voor de schermen in een gezamenlijke bak. Maxime: “De eerste uitdaging die speelt is het vangen van de minuscule jongen die in de bak rondzweven. Meestal worden ze meegevoerd met de stroming en kunnen we ze opvangen in de gafzakken. Vanuit daar zetten we ze over in de speciale ‘kraamopstelling’. De jongen zijn zeer gevoelig voor schommelingen in waterwaardes en de kleinste verandering kan al fataal zijn, daarom vullen en verversen we het water van de kraamopstelling met water uit dezelfde bak waarin hun ouders zwemmen."
De kraamopstelling in WILDANDS bestaat uit een klein aquarium met daarin een glazen pot waar het water door kan stromen. In deze ronde pot kunnen de jongen niet klem komen in een hoekje en probleemloos door de bak zweven. Belangrijk zijn de eerder genoemde waterwaardes en een constante stroming. Om een lichte stroming te creëren gebruiken we een kleine zuurstofslang die net genoeg lucht produceert om het water in beweging te houden. Zeepaardjes hebben behoefte aan een plant om zich aan vast te klampen. De jongen krijgen daarom vanaf het begin kleine kunstplantjes tot hun beschikking en we zien dat ze er ook direct gebruik van maken.
Jonge zeepaardjes zijn in het begin nog niet erg actief en laten zich op hun dooie gemak meevoeren door de stroming. Ze gaan nog niet, zoals hun ouders, zelf op zoek en eten alleen wat voor hun bek terecht komt. “Het is erg daarom belangrijk dat de jongen vanaf dag één voldoende voedsel krijgen en wordt er meerdere keren per dag levend voer gevoerd zoals Brachionus en nauplien (kleine larfjes van Arthemia). Wanneer ze groter worden, passen we het voedsel aan en gaan de jongen over op copepoden en grotere maten Arthemia. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de zeepaardjes zelf voedsel leren zoeken en in een kleine omgeving is ze dit makkelijker aan te leren. De eerste weken is er wel veel sterfte onder de jongen, maar dat zijn de zwakkere dieren; ze krijgen niet voor niks honderden jongen.”
(tekst loop door onder de foto)
Na 6 maanden waren de eerste jongen in WILDLANDS sterk en groot genoeg om los in het aquarium te zwemmen en is de glazen pot verwijderd. Dit is een grote verandering voor de kleine zeepaardjes en ze moeten hier ook even aan wennen. Een aantal weken later, toen de jongen bijna het formaat van hun ouders hadden, zijn ze overgezet naar het grote aquarium bij de andere zeepaardjes. Ze waren in het begin een beetje gedesoriënteerd en gingen niet op zoek naar voedsel. Daarom hebben de dierverzorgers ze eerst nog met een grote pipet bijgevoerd.
“Tot nu toe is het in Emmen gelukt om kleine aantallen groot te brengen, maar door steeds kleine verbeteringen toe te passen en meer kennis op te doen, verwachten we in de toekomst steeds grotere successen behalen. En we willen de kweek uitbreiden met andere soorten. We hebben een kweekopstelling voor de anemoonvissen klaar staan en uiteindelijk willen we ook resultaten zien bij de EEP-soorten, die relatief nieuw in WILDLANDS zijn,“ aldus dierverzorgster Maxime Bergman.