Wil jij ook iets doen om de negatieve impact van het voedselsysteem te verminderen? Onderstaande tips helpen bij een duurzamere manier van consumeren, in balans met de natuur.
Eet meer plantaardig en minder dierlijk
Diverse onderzoeken wijzen uit dat het ecologisch gezien ook prima is om één of twee keer per week vlees te eten. Op die manier kan de natuur worden beschermd én krijgt het de gelegenheid om effectief te herstellen.
Koop duurzame producten
Duurzame ingrediënten hebben minimale impact op de natuur. Ze worden op een verantwoorde wijze geproduceerd en vormen geen bedreiging voor de populaties wilde dieren en hun leefgebied.
Koop vers en lokaal
Koop lokale producten. Zo hoeft voedsel minder ver over de wereld te reizen, met alle milieubezwaren die daaraan kleven. Uit onderzoek blijkt dat de variatie van flora en fauna op biologische boerderijen over het algemeen groter is. Er zijn bijvoorbeeld meer soorten insecten, bodemdieren, microben en vogels.
Meer variatie en balans
Ons lichaam heeft veel verschillende voedingsstoffen nodig. Om variatie in je eetpatroon aan te brengen, kun je voor de stoffen die we nu halen uit vlees, vis en zuivel, wellicht een plantaardig alternatief vinden.
De koe, kip of varken zijn niet de enige ‘zondebokken’ op ons menu als we het hebben over klimaatverandering. De productie van soja, palmolie, koffie en cacao zijn grote veroorzakers van ontbossing in met name Zuid-Amerika. En ook het kweken van vis en de teelt van olijven hebben door hun manier van landgebruik een hoge biodiversiteitsimpact. En avocado’s en amandelen zijn weer enorme waterslurpers! Dus voor een week zonder koffie, chocolade of avocado is ook veel te zeggen…