Nortica
Kweken met de driebandanemoonvis in WILDLANDS

In WILDLANDS Adventure Zoo Emmen wordt bewust gekozen om geen nieuwe dieren met een wildvangachtergrond aan te schaffen. Het aquariumteam streeft ernaar om zoveel mogelijk vissen en andere zeedieren zelf te kweken en deze door te plaatsen naar andere parken. Eerder werd al succesvol gekweekt met Braziliaanse zeepaardjes (Hippocampus reidi) en recentelijk is ook vooruitgang geboekt met de driebandanemoonvissen (Amphiprion ocellaris). Hoe? Dat lees je in onderstaand artikel.
Geschreven door dierverzorger Youri Beugel
Eerdere pogingen en nieuwe strategie
In het verleden zijn meerdere pogingen ondernomen om anemoonvissen te kweken, echter zonder succes. Een koppeltje anemoonvissen werd samen met een anemoon in een aparte kweekbak van 60 x 30 x 30 cm geplaatst. Hoewel de vissen eieren legden en deze uitkwamen, lukte het niet om de jongen groot te brengen. Daarom werd een nieuwe aanpak geïntroduceerd.
In plaats van de eieren in de kweekbak te laten ontwikkelen, werd geprobeerd om de eieren uit het grote aquarium voor de schermen te rapen. Anemoonvissen leggen hun eieren bij voorkeur op een glad oppervlak. Omdat het anemonenaquarium voornamelijk uit levende rifstenen bestaat, werd dit in het voordeel gebruikt. Bij de anemonen die door koppeltjes waren geclaimd, werd een gladde kei neergelegd. Zodra er eitjes op deze kei werden gelegd, kon deze eenvoudig worden verwijderd.
tekst loopt door onder de afbeelding
Een veelbelovende start
De eerste dagen na het leggen zijn de eitjes erg kwetsbaar en kunnen ze gemakkelijk beschadigen. Door de intensieve broedzorg van de ouders werd de overlevingskans vergroot. Gemiddeld duurt het tien dagen voordat de eitjes uitkomen, waardoor ze pas op dag negen werden verwijderd. Dit was goed te herkennen aan hun uiterlijk: de eitjes werden donkerder en kregen zichtbare oogjes. Vervolgens werden ze in een pot geplaatst in een klein aquarium met extra beluchting.
Op 7 september kwamen bijna alle eitjes uit, wat resulteerde in ongeveer 50 jonge anemoonvissen. Dit was tien keer meer dan tijdens eerdere pogingen. De jonge visjes leken aanvankelijk op kleine larfjes met opvallend grote ogen. In de eerste dagen was er nog veel uitval, waarbij zwakkere dieren het niet overleefden. Uiteindelijk bleef ongeveer een derde van de jongen over. Gedurende de eerste veertien dagen werden de jonge vissen gevoed met onbeperkt brachionus plankton. Aan hun oranje buikjes was goed te zien hoe goed ze aten.
Na twee weken, op 21 september, waren de jongen flink gegroeid en begonnen ze hun kenmerkende oranje kleur te krijgen. Ze konden nu overstappen op groter voedsel, zoals Artemia nauplii en copepoden (eenoogkreeftjes). Toen de visjes een leeftijd van twee à drie maanden bereikten en een lengte van ongeveer 1,5 cm hadden, werd hun dieet uitgebreid met spirulinavlokken.
Klaar voor de grote bak
Toen de jonge vissen groot genoeg waren, werden ze overgeplaatst naar een groter aquarium van 60 x 30 x 30 cm, compleet met anemonen. Na bereiken van hun volwassen grootte worden ze uiteindelijk naar het grote aquarium voor de schermen verplaatst. Ze hebben dan ook al de herkenbare banden en kleurstellingen.
Momenteel lukt het om meerdere legsels succesvol groot te brengen. De verbeterde resultaten zijn waarschijnlijk toe te schrijven aan de zorg van de ouders. Door deze aanpak krijgen de eitjes alle aandacht die ze nodig hebben en worden ze, door ze tijdig te verwijderen, beschermd tegen predatie en filtersystemen.
Hoewel anemoonvissen voor veel vissenkwekers wellicht niet tot de moeilijkste soorten behoren om te kweken, vormt dit voor WILDLANDS een belangrijke prestatie. Dit succes brengt het aquariumteam een stap dichter bij het doel om dieren duurzaam te kweken en te behouden.