Webshop Mijn WILDLANDS Tickets & reserveren

Introductie

Tussen het groen van de tropische beplanting ligt deze smaragdvaraan (Varanus prasinus) graag verstopt. Door zijn uitstekende camouflage moet je in de Vlindertempel soms even zoeken waar hij ligt. Met zijn lange slanke lenige lichaam beweegt hij zich tussen de takken en komt bijna nooit op de grond.

Kenmerken

  • Gewicht: 300 gram
  • Lengte: 75 tot 100 cm
  • Leeftijd: 10 tot 25 jaar

Leefwijze

  • Gebied: Tropisch regenwoud
  • Leefstijl: Solitair
  • Voeding: Vleeseter

Status

  • IUCN status: veilig
  • EEP

Uiterlijk

Deze varanensoort is door zijn geheel groene kleur makkelijk van andere varanen te onderscheiden. Ook kan de smaragdvaraan als een van de weinige varanen zijn lange slanke staart oprollen of gebruiken als extra grijporgaan om zich beter tussen takken te bewegen.

Leefomgeving

De smaragdvaraan leeft hoog in de bomen van het tropisch regenwoud van Nieuw-Guinea. Hier zijn ze veilig voor roofdieren en is veel voedsel te vinden. Ze zoeken vaak vochtige gebieden, zoals moerassen en mangroven. Hier leven veel insecten en vogels zijn dus echt een voedselrijke oase voor deze boomvaranen!

Voeding

Smaragdvaranen hebben een uitgebreid dieet. Ze eten bijna alles wat ze tegenkomen zoals hagedissen, vogels, insecten, eieren en soms kleine zoogdieren. Bij het eten van bijtende insecten drukken de varanen eerst de kop van de prooi tegen een tak kapot.

Voortplanting

Smaragdvaranen zijn na twee jaar geslachtsrijp en zoeken dan naar een partner om te paren. Wanneer een mannetje een vrouwtje in zijn vizier heeft, jaagt hij hard achter haar aan en zet haar klem. Na de paring verlaten ze elkaar. Het vrouwtje kan drie keer per jaar eieren leggen en gemiddeld legt ze dan 2 tot 4 eieren. Na 150 tot 190 dagen komen de eieren uit en zijn de kleine varanen gelijk zelfstandig. 

 

Gedrag

De smaragdvaraan is een van de weinig boomvaranen met een grijpstaart. Hierdoor zijn ze instaat om op enorme hoogtes te leven en daar hun prooien te vangen. Omdat ze zo hoog leven is er weinig bekend over deze dieren. Iets kenmerkend over deze varanen is de manier van eten. Wanneer ze een prooi te pakken hebben slaan ze deze eerst dood op bijvoorbeeld een tak voordat deze wordt gegeten.

Status

Smaragdvaranen zijn niet bedreigd, maar door het kappen van het regenwoud en de toenemende landbouw verliezen deze dieren wel hun leefomgeving. Om te voorkomen dat de populatie smaragdvaranen in de problemen komt, is er een EEP (soortbehoudprogramma) in dierentuinen. 

Bijzonderheden

Varanen ruiken met hun tong! Net als slangen steekt een smaragdvaraan zijn tong uit om geurdeeltjes in de lucht op te vangen en trekt dan zijn tong terug en plaatst die deeltjes op het gehemelte, waar zogeheten sensorische cellen zijn. De hagedis kan deze geur-"aanwijzingen" gebruiken om voedsel of een partner te vinden of om vijanden op te sporen.

Vandaag in Jungola

Lunchen in de jungle?

Heb je zin om heerlijk te lunchen midden in de grootste tropische kas van de wereld? Of heb je liever een lekker gekoeld drankje? Bij Rimbula Restaurant is het mogelijk. Neem plaats op het terras en hoor de gibbons zingen en zie vogels voorbij vliegen. Rondom het terras is er voor kinderen genoeg te beleven.