Webshop Mijn WILDLANDS Tickets & reserveren

Introductie

De Madagaskardaggekko (Phelsuma madagascariensis) is te vinden overal in Rimbula. Hier leeft een populatie die zichzelf in stand houdt. De gekko’s zijn overal te vinden waar zoetigheid is. Je maakt dus de meeste kans het dier te spotten in de buurt van de voederplekken met fruit.

Kenmerken

  • Gewicht: 200 gram
  • Lengte: 25 cm
  • Leeftijd: 25 jaar

Leefwijze

  • Gebied: Tropische bossen
  • Leefstijl: Solitair
  • Voeding: Alleseter

Status

  • IUCN status: veilig

Uiterlijk

De Madagaskar is een kleurrijke gekko. De hoofdkleur is felgroen, maar ze zijn van kop tot staart bedekt met rode vlekken. Elke gekko heeft zijn eigen patroon: zo heeft de één weinig stippen en is de ander bijna volledig rood. Madagaskardaggekko’s hebben grote bolle ogen. Om deze goed schoon en vochtig te houden, likken zij met hun lange tong de oogbollen.

Leefomgeving

De Madagaskardaggekko leeft in de tropische bossen van het Afrikaanse eiland Madagaskar. Maar ze zijn ook veel te vinden op fruitplantages én in de steden.  Tegenwoordig zijn ze ook op het vaste land van Afrika te vinden en zijn ze uitgezet in Florida (Verenigde Staten).

Voeding

De Madagaskardaggekko is erg gek op zoetigheid. Ze zijn altijd op zoek naar rijp fruit of nectar. Daarnaast eten ze ook veel insecten. Door de minuscule weerhaakjes onder hun pootjes kunnen ze makkelijk bij moeilijk bereikbare plekken. Tijdens het vervellen eten de gekko’s hun eigen vel op.

Voortplanting

Het vrouwtje van de Madagaskardagekko legt twee eitjes per keer, die ze verstopt in de bladoksels van planten of in boomholtes. Na twee maanden komen de eitjes uit. De temperatuur bepaald het geslacht van de gekko’s: bij temperaturen onder de 27C° komen er meer vrouwen uit en boven de 27C° meer mannen.

Gedrag

Mannelijke Madagaskardaggekko’s zijn erg territoriaal. Zij hebben een eigen territorium en jagen alle andere mannetjes hier uit.

Status

Deze gekko is niet bedreigd. In Rimbula helpen deze dieren bij het bestrijden van ongenode gasten, zoals kakkerlakken, vliegen en spinnetjes.

Bijzonderheden

De huid van de Madagaskardaggekko wordt, net als bij andere reptielen, regelmatig vervangen door een vervelling. Gekko's eten deze vervelling direct op, zodat ze de voedingsstoffen terugwinnen. Dankzij hechtlamellen aan de uiteinden van hun tenen kunnen gekko’s verrassend makkelijk lopen over gladde en verticale oppervlakken, zoals bamboe. Door de minuscule weerhaakjes onder hun pootjes blijven ze als het ware plakken! 

Vandaag in Jungola

Lunchen in de jungle?

Heb je zin om heerlijk te lunchen midden in de grootste tropische kas van de wereld? Of heb je liever een lekker gekoeld drankje? Bij Rimbula Restaurant is het mogelijk. Neem plaats op het terras en hoor de gibbons zingen en zie vogels voorbij vliegen. Rondom het terras is er voor kinderen genoeg te beleven.