Wil jij je graag inzetten voor bedreigde diersoorten? Daar zijn we ontzettend blij mee.
Nortica
Wil jij je graag inzetten voor bedreigde diersoorten? Daar zijn we ontzettend blij mee.
Heb jij het gemauw in Rimbula ook gehoord? Dit is geen kat, maar dat zijn de ringstaartmaki’s (Lemur catta). Met dit gemauw communiceren de maki’s onderling, maar wanneer er een bedreiging wordt gesignaleerd zullen er luide alarmkreten klinken.
Kenmerken
Leefwijze
Status
Maki’s onderscheiden zich van andere apensoorten doordat ze zijn ‘achtergebleven’ in de evolutie. Zo hebben ze snorharen, een platte neus en kleinere hersenen in vergelijking met andere apensoorten. Hierdoor zijn maki’s primitiever en minder intelligent. Daarom worden ze ook wel halfapen genoemd. Ze hebben in tegenstelling tot andere apen wel een tandenkam; dit is een rij voortanden die iets uit elkaar staan. Met deze tandenkam onderhouden ze iedere dag hun vacht en kammen ze ook elkaar. Wat de ringstaartmaki zo bijzonder maakt, is zijn staart. Die heeft in totaal 14 zwarte ringen en wordt gebruikt bij het communiceren. De mannetjes wrijven hem in met de geurklieren onder hun oksel en wapperen hem dan richting een ander mannetje. Zo houden ze een stinkgevecht; wie de meeste indruk maakt op het vrouwtje wint. Wat romantisch…
Net als de meeste lemuren komen ringstaartmaki’s op Madagaskar voor. Hier leven ze op het zuidwestelijke deel van het eiland en overleven in verschillende leefgebieden zoals het tropisch regenwoud en de droge vlaktes.
Het dieet van ringstaartmaki’s is erg uitgebreid. Ze eten voornamelijk vruchten, maar bladeren, bast en bloemen worden ook gegeten en soms (wanneer ze geluk hebben) vangen ze insecten of een hagedis. Omdat hun voedsel al veel vocht bevat, drinken ringstaartmaki’s bijna niet. Wanneer ze echt dorst krijgen likken ze van de ochtenddauw die op bladeren is achtergebleven.
Wanneer het paarseizoen aanbreekt, zoeken de mannetjesmaki’s de vrouwengroepen op en proberen met hun geur de vrouwtjes te imponeren. Als er succesvol is gepaard, worden er (na ongeveer 140 dagen draagtijd) 1 á 2 jongen geboren. De eerste twee weken na de geboorte brengen de jongen op de buik van hun moeder door, daarna gaan ze over naar de rug en nemen andere vrouwelijke maki’s (zoals een zus of moeder) de jongen soms over. De jonge maki’s worden vaak in een soort crèche achtergelaten en door andere vrouwen in de gaten gehouden. Het duurt 6 maanden voor de jongen volledig zelfstandig zijn en na 3 jaar krijgen vrouwtjesmaki’s hun eerste jong.
Anders dan bij veel andere apensoorten, zijn bij de ringstaartmaki’s de vrouwen de baas. Mannen leven in aparte groepen die rond het territorium van de vrouwen zwerven. Ze zoeken de vrouwen alleen tijdens de paarperiode op. Vrouwengroepen bestaan uit verwante vrouwtjes zoals moeders en dochters, maar wanneer de bloedlijnen te ver uit een lopen zal er opnieuw een rangorde worden bepaald of splitsen groepen op. De vrouwelijke maki’s bepalen hun rangorde door te vechten en deze gevechten gaan er heftig aan toe. Met hun scherpe duimnagel en tanden kunnen ze lelijke verwondingen veroorzaken. Ze zien er lief en pluizig uit, maar ringstaartmaki’s zijn echte vechtersbazen.
Alle lemuren(maki’s) worden bedreigd. Dit komt doordat er op Madagaskar steeds minder natuur over blijft. Door de boskap, mijnbouw, stroperij en milieuproblemen blijft er steeds minder plek over voor de maki’s om te overleven. Hierdoor ziet de toekomst van de ringstaartmaki er niet rooskleurig uit. Om de populatie in dierenparken gezond te houden is er een EEP (soortbehoudprogramma), waar WILDLANDS ook aan mee doet.
Ringstaartmaki’s zijn gek op zonlicht. ’s Middags kun je ze dus - in de voor hun zo karakteristieke houding- zien zonnen. Door met hun polsen bloot in de zon te zitten worden hun geurklieren geactiveerd, waardoor ze makkelijker hun territorium kunnen markeren.