Webshop Mijn WILDLANDS Tickets & reserveren

Introductie

Deze reusachtige agaatslak (Achatina sp.) is te vinden in Rimbula. Hier kruipen de slakken rond opzoek naar een rustig onderkomen. Pas op dat je niet uitglijd! De slakken laten een slijmerig spoor achter, wanneer ze over het pad kruipen.

Kenmerken

  • Gewicht: 600 tot 700 gram
  • Lengte: 30 cm
  • Leeftijd: 4 tot 10 jaar

Leefwijze

  • Gebied: Tropisch regenwoud
  • Leefstijl: Solitair
  • Voeding: Alleseter

Status

  • IUCN status: Niet bekend

Uiterlijk

Agaatslakken zijn een van de grootste landslakken ter wereld. Herkenbaar aan slakken is de slijmerige huid. Dit slijmlaagje beschermt de slak tegen het uitdrogen. Boven op zijn kop zitten twee korte en twee lange met op het uiteinde de oogvlekken waar de slak mee kan waarnemen. Heel herkenbaar is het reusachtige huis wat de slak mee sleept. Meestal is dit huisje roodbruin, maar kunnen de kleuren en patronen kunnen per slak verschillen.

Leefomgeving

Van oorsprong komt de agaatslak alleen voor in Afrika. Maar tegenwoordig zijn ze overal ter wereld waar een tropisch klimaat heerst te vinden. Deze slakken houden van donkere vochtige ruimtes en zijn daarom vaak te vinden tussen de bladeren van een bananenplant.

Voeding

Agaatslakken eten met name plantaardig. Erg kieskeurig zijn ze niet, want er zijn honderden plantensoorten waar de slak van eet. Soms helpen ze bij het opruimen van kadavers en eten ook andere slakken. Dus volledig vegetarisch zijn ze niet.

Voortplanting

Slakken zijn hermafrodiet. Dat betekend dat ze zowel een mannetje als vrouwtje geslachtsdeel hebben. Ze kunnen niet zichzelf bevruchten, dus hebben ze wel een partner nodig om te paren. Na een paring kan een slak 100 tot 600 eitjes leggen. Deze eitjes zijn wit klein (4 á 5 mm) en ovaalvormig en bij gunstige omstandigheden komen de eitjes na 1 á 2 weken uit.

Gedrag

Agaatslakken worden pas actief in de nacht. Slakken produceren slijm, waar ze met hun ‘voet’ (onderkant van hun lichaam) overheen glijden. Door middel van spiersamentrekkingen bewegen ze zich voort. Bij ongunstige omstandigheden (kou en hitte) gaan de slakken voor langere tijd in een ruststand. Ze sluiten hun huisje af met een kalkrijke substantie. Deze substantie droogt om door de lucht en zo kan de slak wel tot 3 jaar ingekapseld overleven

Status

Door toedoen van de mens is de agaatslak overal ter wereld te vinden. Dit komt niet altijd ten goede van deze gebieden. De slakken vormen een plaag en brengen ernstige beschadigen aan bij landbouwgewassen en inheemse beplanting. Ook vormen ze concurrentie voor inheemse slakkensoorten en brengen ze parasieten over op mensen zoals longwormen.

Bijzonderheden

Het voortplanten van agaatslakken is niet altijd even makkelijk. Slakken die een links gedraaid huisje hebben kunnen niet paren met slakken die een rechts gedraaid huisje hebben. Een links gedraaid huisje is wel zeldzaam in de agaatslakkenwereld. Vooral de ‘linkse’ slakken vinden een partner vinden dus erg moeilijk.

Vandaag in Jungola

Lunchen in de jungle?

Heb je zin om heerlijk te lunchen midden in de grootste tropische kas van de wereld? Of heb je liever een lekker gekoeld drankje? Bij Rimbula Restaurant is het mogelijk. Neem plaats op het terras en hoor de gibbons zingen en zie vogels voorbij vliegen. Rondom het terras is er voor kinderen genoeg te beleven.