Webshop Mijn WILDLANDS Tickets & reserveren

Introductie

In de Vlindertempel zijn veel verschillende bijzondere vlinders te vinden, waaronder diverse soorten nachtpauwogen (Saturniidae). Deze opvallende vlinders vliegen niet rond, maar zitten de hele dag stil te wachten op een partner. Om niet ten prooi te vallen aan roofdieren, hebben ze imposante vleugels. Wij mensen vinden deze vleugels vaak prachtig, maar voor veel dieren werken ze afschrikkend.

Atlasvlinder

De atlasvlinder (Attacus atlas) is de grootste vlindersoort ter wereld, met een vleugelspanwijdte tot wel 30 cm. Het verschil tussen man en vrouw is duidelijk te zien: de mannetjes zijn kleiner en hebben een dun achterlijf en grote, brede antennes. De vrouwtjes zijn groter, hebben een dikker achterlijf en smalle antennes. Het vrouwtje scheidt feromonen (geurstofjes) uit om een partner te lokken, die het mannetje opvangt met zijn antennes.

Hemelboomvlinder

De hemelboomvlinder (Samia cynthia) komt aan zijn naam door zijn favoriete voedselplant, de hemelboom (Ailanthus). Naast de gewone zijdevlinder (Bombyx mori) wordt deze vlinder ook gebruikt in de zijde-industrie. Zijde is enorm sterk en is zelfs sterker dan staal.

Rothschildia-zijdevlinder

De Rothschildia-zijdevlinder (Rothschildia lebeau) komt voor in Zuid-Amerika. Qua uiterlijk lijken ze op de atlasvlinder, maar ze zijn een stuk kleiner met een spanwijdte van 13 cm. De rupsen worden echter vrij groot, met een dik groen lichaam en roze en witte banden.

Afrikaanse komeetstaartvlinder

De Afrikaanse komeetstaart (Argema mimosae) komt voor in Oost- en Zuid-Afrika, in de droge bushlandschappen. De vleugels van deze vlinder hebben een spanwijdte van 14 cm en lange staartjes aan de onderkant van de vleugels. Deze staartjes dienen als camouflage en lijken op verdroogde bladeren. De rupsen hebben een groen lichaam met puntige uitstulpingen, die hen een harlekijnachtig uiterlijk geven. De haren zijn ongevaarlijk en dienen om roofdieren af te schrikken.

Korte levensduur:

Nachtpauwogen hebben vaak een indrukwekkend uiterlijk met mooie patronen en kleuren. Helaas is dit van korte duur. Deze vlinders hebben geen mond en moeten leven van de energie die ze als rups hebben opgeslagen. Na het uitkomen uit hun cocon leven ze nog slechts vijf dagen tot een week. In deze korte tijd moeten ze een partner vinden, paren en hun eieren leggen. Hoewel dit kort lijkt, duren het rupsen- en coconstadium daarentegen vrij lang, waardoor de vlinder eigenlijk een aantal maanden leeft.

Een vachtje:

Dagvlinders kunnen zich in de zon opwarmen om actief te worden, maar die luxe hebben een nachtvlinders niet. Daarom zien veel nachtvlinders er wat pluizig uit. Dit zijn geen haren, maar lange schubben. Ze hebben dus als het ware een bontjasje tegen de kou en regen.

Vandaag in Jungola

Lunchen in de jungle?

Heb je zin om heerlijk te lunchen midden in de grootste tropische kas van de wereld? Of heb je liever een lekker gekoeld drankje? Bij Rimbula Restaurant is het mogelijk. Neem plaats op het terras en hoor de gibbons zingen en zie vogels voorbij vliegen. Rondom het terras is er voor kinderen genoeg te beleven.