Webshop Mijn WILDLANDS Tickets & reserveren

Introductie

Er leven verschillende vogelsoorten in Rimbula, de één nog mooier dan de ander. Een van deze vogelsoorten is de langstaartglansspreeuw (Lamprotornis caudatus). Met hun sierlijke staarten vliegen ze door de bomen en houden alles in de gaten. Mochten ze je niet vertrouwen, dan kan het zomaar zijn dat je wordt omsingeld.

Kenmerken

  • Gewicht: 100 tot 130 gram
  • Lengte: 40 tot 50 cm (incl. staart)
  • Leeftijd: 15 tot 20 jaar

Leefwijze

  • Gebied: Savannes en subtropische bossen
  • Leefstijl: Koppels en groepen
  • Voeding: Alleseter

Status

  • IUCN status: Veilig

Uiterlijk

De groene langstaartglansspreeuw dankt zijn naam aan zijn 30 cm lange staart. Net als alle glansspreeuwen heeft deze spreeuw een lichtweerkaatsend verenkleed. Mannetjes en vrouwtjes zien er hetzelfde uit, maar mannetjes zijn vaak iets groter.

Leefomgeving

De groene langstaartglansspreeuw komt voor in het midden van Afrika. Hier leven ze in verschillende gebieden zoals savannevlaktes, subtropische bossen en stadsparken. Vaak zijn ze te vinden in de buurt van andere vogelsoorten zoals spoorkoekkoeken en roodsnaveltoks, omdat deze vogels van dezelfde voedselbronnen gebruik maken.

Voeding

Groene langstaartglansspreeuwen zijn echte omnivoren, dus alleseters. Ze eten voornamelijk insecten, fruit en bessen, maar soms ook zaden en kleine hagedissen. Sommige prooien, zoals keverlarven, kunnen bijten. Om dit te voorkomen drukken ze de kop van hun prooi plat op een tak voordat ze hem doorslikken.

Voortplanting

Paartjes zonderen zich vaak een poosje af van de groep en zoeken een geschikte boomholte. In deze holte wordt een nestje van gedroogde bladeren en grassen gemaakt. In dit nest worden 2 tot 4 eieren gelegd die 15 dagen door het vrouwtje worden bebroed. Na 18 tot 24 dagen vliegen de jongen uit, maar worden nog wel door hun ouders gevoerd.

Gedrag

Glansspreeuwen leven vaak samen in kleine groepjes. Ze houden alles in de gaten en weten precies wat er in hun territorium gebeurd. Bij een bedreiging wordt er veel kabaal gemaakt en valt de groep aan tot de vijand is verjaagd.

 

Bijzonderheden

Spreeuwen zijn erg vocaal en kunnen veel geluiden nabootsen. Zo kunnen ze verschillende vogelsoorten imiteren. Sommige spreeuwen, zoals beo’s, kunnen zelfs leren praten.

Vandaag in Jungola

Lunchen in de jungle?

Heb je zin om heerlijk te lunchen midden in de grootste tropische kas van de wereld? Of heb je liever een lekker gekoeld drankje? Bij Rimbula Restaurant is het mogelijk. Neem plaats op het terras en hoor de gibbons zingen en zie vogels voorbij vliegen. Rondom het terras is er voor kinderen genoeg te beleven.