Webshop Mijn WILDLANDS Tickets & reserveren

Introductie

De kleurrijke bloemenkippen (Gallus gallus domesticus) scharrelen rond tussen de geiten en varkens in het Dogondorp. Om zijn territorium te markeren, kraait de haan iedere dag. Hij is namelijk erg gesteld op zijn hennetjes en duldt geen concurrentie van andere hanen.

Kenmerken

  • Gewicht: 1 tot 1,5 kg
  • Lengte: 30 tot 40 cm
  • Leeftijd: 5 tot 10 jaar

Leefwijze

  • Gebied: Dorpen en steden
  • Leefstijl: Harem
  • Voeding: Alleseter

Status

  • Gedomesticeerd

Uiterlijk

De Zweedse bloemenkip is één van de grotere kippenrassen en heeft zijn naam te danken aan de unieke patronen en de kleuren van zijn verenkleed. De kleurrijke spikkels, ook wel ‘millefleur’ genoemd, doen denken aan de bloemenvelden van Zweden. Jonge kippen beginnen vaak met een beperkt aantal spikkels, maar naarmate ze ouder worden, nemen deze toe.

Leefomgeving

De huishoen (ook bekend als kip) komt van oorsprong uit Zuidoost-Azië. Daar leeft nog steeds één van de wilde voorouders van de huishoen: de Bankivahoen (Gallus gallus). Deze wilde kip is honderden jaren geleden gedomesticeerd door de mens en daardoor zijn er verschillende kippenrassen ontstaan. Hierdoor is de kip de meest verspreide vogelsoort ter wereld en worden ze gefokt voor vlees en eieren en om als huisdier gehouden te worden. Het ras ‘de Zweedse bloemenkip’ komt oorspronkelijk uit Zweden.

Voeding

Zijdehoenders besteden een groot deel van hun dag aan het zoeken naar voedsel. Door de grond om te woelen met hun poten, komen allerlei insecten tevoorschijn. Ze eten letterlijk alles wat in hun bek past, van plantendelen tot kikkers.

Voortplanting

Kippen leven in harems, bestaande uit een haan met meerdere hennen. De hen broedt 21 dagen op haar eieren, waarna de kuikens meteen met haar meelopen en zelfstandig eten. Ze zijn alleen nog afhankelijk van hun moeder voor warmte en bescherming, dit noemen we ‘nestvlieders’. Hanen beginnen rond 14 weken te kraaien en de hennen leggen vanaf 20 weken hun eerste ei.

Gedrag

Kippen hebben een duidelijke sociale structuur, de zogenaamde pikorde. Deze bepaalt de rang van elk individu in de groep. Kippen die hoog in rang staan, worden zelden gepikt, terwijl kippen die onderaan staan vaker worden gepikt.

Vandaag in Jungola

Lunchen in de jungle?

Heb je zin om heerlijk te lunchen midden in de grootste tropische kas van de wereld? Of heb je liever een lekker gekoeld drankje? Bij Rimbula Restaurant is het mogelijk. Neem plaats op het terras en hoor de gibbons zingen en zie vogels voorbij vliegen. Rondom het terras is er voor kinderen genoeg te beleven.