Webshop Mijn WILDLANDS Tickets & reserveren

Introductie

In het Dogondorp lopen twee gezellige bewoners rond. De kune kune varkens (Sus scrofa domesticus) zijn erg vriendelijk en liggen vaak gezellig samen een dutje te doen in de zon. In het Nieuw-Zeelands spreek je hun naam uit als 'koenie koenie', wat dik en rond betekent. En dat zijn ze: dik, rond en gezellig.

Kenmerken

  • Gewicht: 55 tot 95 kg
  • Lengte: 60 tot 76 cm
  • Leeftijd: 15 tot 20 jaar

Leefwijze

  • Herkomst: Nieuw-Zeeland
  • Leefstijl: Familiegroepen
  • Voeding: Alleseter

Status

  • Gedomesticeerd

Uiterlijk

Het kune kune varken is een klein tot middelgroot varkensras dat in verschillende kleuren voorkomt. Oorspronkelijk wilden de Maori’s in Nieuw-Zeeland alleen zwarte varkens, maar tegenwoordig zijn de gevlekte en gekleurde kune kunes erg populair in Europa. Een kenmerk van het kune kune varken zijn de kwastjes onderaan hun kin, die in het Maori 'piri piri's' worden genoemd.

Leefomgeving

Wilde zwijnen komen van nature voor in voedselrijke bossen, waar veel eikels en noten te vinden zijn. Het kune kune varken, een gedomesticeerd varkensras, is gefokt om dicht bij mensen te leven. 

Voeding

Varkens eten bijna alles wat ze tegenkomen: eikels, knollen, paddenstoelen, insecten en soms zelfs kadavers. Het kune kune varken is echter een echte grazer. Hierdoor zijn ze geliefd als hobbydieren, omdat ze het weiland niet vernielen en het gras netjes afgrazen. Deze varkens worden snel te dik en moeten daarom nauwkeurig gevoerd worden.

Voortplanting

Bij varkens wordt een mannelijk varken een beer genoemd en een vrouwelijk varken een zeug. De zeugen staan bovenaan in rang en zoeken vaak alleen een beer op om te paren. Na 115 dagen (3 maanden, 3 weken en 3 dagen) worden er gemiddeld 8 tot 14 biggen geboren. Deze biggen hebben een strikte rangorde tijdens het zogen. De sterkste biggen drinken uit de voorste tepels en de zwakste uit de achterste. Er wordt nooit van tepel gewisseld, ook niet als er geen melk meer uit komt. Na 2 maanden beginnen de biggen af te spenen en gaan volledig over op vast voedsel. Hierna duurt het ongeveer 5 jaar voordat de varkens volledig volgroeid zijn en hun volwassen gewicht bereiken.

Gedrag

Varkens hebben een strikte hiërarchie in de groepen waarin ze leven. Mannetjes staan altijd onderaan de rangorde en zijn ook een stuk kleiner dan de vrouwtjes. De mannetjes leven vaak alleen en sluiten zich alleen aan bij een groep om te paren. De groepen bestaan uit verwante vrouwtjes met hun jongen, waarbij de vrouwtjes onderling een duidelijke hiërarchie hebben.

Status

In Nieuw-Zeeland was het kune kune varken rond de jaren '70 bijna uitgestorven. Door een speciaal fokprogramma en verschillende stamboeken is dit ras gered en tegenwoordig over bijna de hele wereld te vinden. De eerste kune kune varkens werden in 1997 voor het eerst naar Nederland geïmporteerd.

Vandaag in Serenga

Eten aan de rand van de Savanne?

Momma’s Restaurant is prachtig gelegen aan de rand van de Savanne. Vanaf het terras zie je de neushoorns, zebra’s en giraffes rustig grazen.