Nortica
Antwoorden van experts op dierenvragen 4 oktober 2024
Voor Dierendag 2024 vroegen we jonge ontdekkingsreizigers om hun meest brandende vraag aan een van onze dierverzorgers te stellen. De leukste vraag is op op vrijdag 4 oktober via social media beantwoord! Maar we kregen nog veel meer vragen van kinderen. Lees hier de top 10 vragen en antwoorden:
1.) Hoe kan het dat een uil zijn hoofd zo ver kan draaien?
Uilen hebben grote ogen om goed in het donker te kunnen zien, maar hun ogen kunnen niet bewegen zoals die van ons. Daarom moeten ze hun hele hoofd draaien om om zich heen te kijken. Uilen hebben een heel lenige nek met 14 botjes (mensen hebben er maar 7), waardoor ze hun hoofd bijna helemaal om kunnen draaien, tot wel 270 graden! Maar helemaal ronddraaien kan niet.
(tekst loopt verder onder de afbeeldingen)
2.) Hoe zit het schild van een schildpad vast?
Het schild van een schildpad is heel bijzonder. Het zit vast aan zijn lichaam! Het schild bestaat uit twee lagen: een harde buitenkant en een binnenkant die gemaakt is van botten. Die botten zijn eigenlijk de ribben en een deel van de rug van de schildpad. Dus het schild is een soort verstevigde rug die bij het lichaam hoort.
3.) Hoe lang kan een leeuw zonder eten?
Een leeuw kan wel twee weken zonder eten overleven, maar dan wordt hij heel zwak. Als hij te lang niet eet, kan hij geen prooien meer vangen. Daarom proberen leeuwen minstens één keer per week een groot stuk vlees te eten, zodat ze sterk blijven.
4.) Waarom vriezen pinguïns niet vast aan het ijs met hun voeten?
Pinguïns hebben slimme trucjes om niet vast te vriezen. Ze staan meestal alleen op hun hielen (de achterkant van hun voeten), zodat er maar een klein stukje van hun voet het koude ijs raakt. Ook hebben ze een dikke eeltlaag onder hun voeten die hen warm houdt. Bovendien stroomt er warm bloed door hun voeten, waardoor ze niet koud worden.
(tekst loopt verder onder de afbeeldingen)
5.) Waarom heet de schuttersvis een schuttersvis?
De schuttersvis is heel goed in het schieten van water! Deze vis gebruikt waterdruppels om insecten van blaadjes of plantjes te schieten. De druppels kunnen wel 2 meter ver gaan. Als het insect in het water valt, kan de vis hem makkelijk opeten. Daarom noemen we hem een "schuttersvis", omdat hij zijn eten uit de lucht "schiet".
6.) Krijgt het mannetje bij zeepaardjes echt de baby’s?
Ja, dat klopt! Bij zeepaardjes krijgt het mannetje de baby’s. Hij heeft een speciale buidel op zijn buik waar het vrouwtje de eitjes in stopt, soms wel 200 tegelijk! Na ongeveer vier weken komen de babyzeepaardjes uit de eitjes en zwemmen ze uit de buidel van het mannetje weg.
Leuk weetje over zeepaardjes: Ze zijn eigenlijk niet zulke goede zwemmers. Ze blijven liever op één plek en bewegen hun kleine vinnen heel snel, wel 50 keer per seconde, maar toch gaan ze niet snel vooruit. Ze kunnen wel makkelijk omhoog, omlaag, en naar voren en achteren bewegen.
(tekst loopt verder onder de afbeeldingen)
7.) Neushoorns zien er gevaarlijk uit met die grote hoorn op hun neus, maar hoe gevaarlijk is een neushoorn eigenlijk en wanneer valt hij aan?
Een neushoorn en zeker de witte neushoorn is niet erg agressief. Ze lopen net zo makkelijk tussen andere dieren. Die kijken ook wel uit, want een volwassen mannetjes neushoorn kan wel tot 3600 kilo wegen. Dat is ongeveer evenveel als 40 volwassen mensen.
8.) Waarom hebben vlinders zo’n recht lijf?
Een vlinder is een insect. Ze hebben ook een skelet, maar dat van een insect zit aan de buitenkant. Dat skelet is zo gevormd dat ze goed kunnen vliegen. Daarom is het recht en lang. Het achterlichaam van een vlinder kan wel buigen, bijvoorbeeld als een vlinder eitjes gaat leggen.
9.) Hoeveel poept een olifant per jaar?
Een volwassen olifant poept zo’n 100 kilo poep per dag, oftewel zo’n 36.500 kilo per jaar! Dat is 30 keer zoveel als een mens.
(tekst loopt verder onder de afbeeldingen)
10.) Waarom houden apen zo veel van bananen?
Apen houden van bananen zoals mensen van snoep houden. Ze vinden het lekker zoet. Maar te veel snoep is niet gezond. Variatie is belangrijk en daarom krijgen ze ook in WILDLANDS niet alleen bananen, maar veel gevarieerder voedsel. In het wild moeten apen het doen met het eten dat ze vinden. Zoals bladeren, vruchten, noten en soms insecten.
Wist jij dat we ook heel veel weetjes delen in de WILDLANDS Backstage Journaals? Bijvoorbeeld hoeveel dieren er in WILDLANDS leven, welk dier het engst is om te verzorgen en of een zebra zwart met wit of toch wit met zwart is…. Kijk deze afleveringen terug via deze speciale WILDLANDS Backstage Journaal-pagina.