Webshop Mijn WILDLANDS Tickets & reserveren

Introductie

De ernstig bedreigde driekielstraalschildpad (Geoclemys hamiltonii) leeft in en bij de krokodillenvijver in de Vlindertempel. Hier zie je ze zwemmen of op een boomstam in de zon liggen.

Kenmerken

  • Gewicht: 5 tot 6 kg
  • Lengte: 40 cm
  • Leeftijd: 15 tot 20 jaar

Leefwijze

  • Gebied: Rivieren
  • Leefstijl: Solitair
  • Voeding: Vlees

Status

  • IUCN status: Bedreigd

Uiterlijk

De driekielstraalschildpad is een erg opvallende verschijning door de witgele stippen op het lichaam. Deze schildpad dankt zijn naam aan de drie openstaande kielen op het rugschild. Mannetjes en vrouwtjes zijn makkelijk uit elkaar te houden: de mannen hebben namelijk een hol buikpantser.

Leefomgeving

De driekielstraalschildpad leeft in kleine riviertjes en kreekjes in Noord-India, Pakistan, Bangladesh en Nepal. Deze schildpadden houden erg van schoon en helder water met een overvloed aan beplanting.

Voeding

Deze schildpadden zijn echte carnivoren. Hun dieet bestaat uit vis, schaaldieren, weekdieren en heel soms algen. Veel waterschildpadden zijn, in tegenstelling tot landschildpadden, vleeseters. Door de scherpe puntsnuit en snelle reactievermogen kunnen ze goed jagen. Wanneer deze schildpadden honger hebben eten ze zelfs oude kadavers die naar de bodem zijn gezonken.

Voortplanting

Wanneer een vrouwelijke driekielstraalschildpad gepaard heeft en aan eieren leggen toe is, gaat ze het land op en graaft daar een gat van bijna 20 cm diep. Ze zal vervolgens 18 tot 30 eieren leggen, die na ongeveer 74 dagen uitkomen. De jongen zijn na het uitkomen slecht 3,7cm lang en zitten vol met de voor deze soort kenmerkende witgele stippen.

Gedrag

Deze schildpaddensoort leeft vooral in het water en komt er alleen uit om te zonnen of om eieren te leggen. Dit zonnen is erg belangrijk voor reptielen aangezien zij hun lichaamstemperatuur niet zelf kunnen regelen. Door het warme zonlicht is het mogelijk om op te warmen en actief te worden.

Status

De driekielstraalschildpad is ernstig bedreigd in het wild. Dit komt met name door invloeden van de mens. In de landen van oorsprong is de illegale schildpaddenhandel erg populair. De schildpadden en eieren worden gevangen en door verhandeld naar China. Daar worden zowel de schildpadden als de eieren gegeten.

Ook de klimaatverandering is een groot probleem. Door overstromingen en het verdwijnen van oevers raken deze dieren hun broedplaatsen kwijt en is het bijna niet mogelijk om een geschikte plek te vinden voor hun eieren. Doordat het zo slecht gaat zijn er verschillende dierenparken in Europa die meewerken aan het fokprogramma, waaronder WILDLANDS.

Zeldzame schildpadden uit het ei in WILDLANDS

Bijzonderheden

Anders dan bij landschildpadden hebben waterschildpadden poten met lange nagels en zwemvliezen. Hiermee kunnen ze snel zwemmen en makkelijk uit het water klimmen.

Vandaag in Jungola

Lunchen in de jungle?

Heb je zin om heerlijk te lunchen midden in de grootste tropische kas van de wereld? Of heb je liever een lekker gekoeld drankje? Bij Rimbula Restaurant is het mogelijk. Neem plaats op het terras en hoor de gibbons zingen en zie vogels voorbij vliegen. Rondom het terras is er voor kinderen genoeg te beleven.