Webshop Mijn WILDLANDS Tickets & reserveren

Wil jij je graag inzetten voor bedreigde diersoorten? Daar zijn we ontzettend blij mee.

Maak het verschil!

Introductie

In de Birdy Bush lopen echte royalty’s. Met hun koninklijke uitstraling is het ook niet zo gek dat de Victoria kroonduif (Goura victoria) naar de Britse koningin Victoria is vernoemd. Hun gedrag is er ook naar, want deze vogels verwachten gewoon dat je een stapje opzij doet, wanneer zij over het pad paraderen.

Kenmerken

  • Gewicht: 2,5 kg
  • Lengte: 66 tot 74 cm
  • Leeftijd: 20 tot 40 jaar

Leefwijze

  • Gebied: Tropisch regenwoud
  • Leefstijl: Koppels of kleine groepjes
  • Voeding: Zaden en vruchteneter

Status

  • IUCN status: Gevoelig
  • EEP

Uiterlijk

Kroonduiven zijn de grootste - nog levende - duivensoort. Door hun grootte en gewicht, is vliegen moeilijk en brengen ze veel tijd door op de grond. Door de grote waaier – de kroon - op hun kop, doen ze hun naam zeker eer aan. Zowel het mannetje als vrouwtje hebben deze waaier, waardoor beide geslachten er hetzelfde uitzien en niet van elkaar te onderscheiden zijn. De Victoria kroonduif onderscheidt zich van de andere drie kroonduifsoorten door de paarse buik.

Leefomgeving

De Victoria kroonduif komt voor in de tropische bossen van noordelijk Nieuw-Guinea. Dit is een eiland wat bekend staat om de vele bijzondere dieren zoals de kroonduif en boomkangoeroes.

Voeding

Kroonduiven scharrelen veel op de grond naar gevallen vruchten en zaden. Ze kunnen hun voedsel niet kauwen, dus slikken het geheel door. Sommige kroonduiven zijn erg kieskeurig en eten bijvoorbeeld alleen maar bessen. Zo is er ooit een kroonduif gevonden waarbij zijn maag vol zat met alleen maar rode bessen ter grootte van een knikker.

Voortplanting

Net als bij andere duivensoorten stelt het nest van de kroonduif niet veel voor en bestaat het uit een paar takjes en wat bladeren. Tijdens het bouwen gaat het mannetje op zoek naar materiaal en geeft dit af aan het vrouwtje, die er vervolgens een nest van bouwt. Wanneer het koppeltje tevreden is, wordt er één ei gelegd. Deze zal 30 dagen worden bebroed. Na het uitkomen lijkt het jong op een kleine versie van zijn ouders en heeft ook al een kuifje. Na 4 weken vliegt het jong uit en loopt mee met zijn ouders. In totaal duurt het 13 weken voor het jong zelfstandig is, maar moet dan 1,5 tot 2 jaar wachten tot hij geslachtsrijp is.

Gedrag

Kroonduiven zijn erg territoriaal en verjagen soortgenoten uit hun territorium. Door hard met zijn vleugels te slaan wordt de concurrent verjaagt. Soms buiten het broeden om en bij voldoende voedsel, komen ze soms samen om te scharrelen.

Status

Nieuw-Guinea is een eiland waar veel bijzondere dier- en plantensoorten voorkomen. Door de houtkap voor hardhout en het aanleggen van landbouwgrond, blijft er steeds minder ruimte over voor dieren (zoals de Victoria kroonduif) om te overleven. Ook worden er kroonduiven gestroopt voor zijn vlees of voor de huisdierhandel. Om een gezonde populatie binnen dierenparken te behouden is er een EEP (soortbehoudprogramma), waar WILDLANDS ook aan mee doet. 

Bijzonderheden

Om indruk te maken op een vrouwtje maakt het mannetje baltsbewegingen. Door met gespreide vleugels te buigen en ‘bonk bonk’ geluiden te maken, imponeert hij het vrouwtje. Wanneer het mannetje in de smaak valt, vormen ze een koppeltje dat bijna hun hele leven bij elkaar blijven.

Vandaag in Jungola

Lunchen in de jungle?

Heb je zin om heerlijk te lunchen midden in de grootste tropische kas van de wereld? Of heb je liever een lekker gekoeld drankje? Bij Rimbula Restaurant is het mogelijk. Neem plaats op het terras en hoor de gibbons zingen en zie vogels voorbij vliegen. Rondom het terras is er voor kinderen genoeg te beleven.