Webshop Mijn WILDLANDS Tickets & reserveren

Wil jij je graag inzetten voor bedreigde diersoorten? Daar zijn we ontzettend blij mee.

Maak het verschil!

Introductie

In Serenga is een groepje sporenschildpadden (Centrochelys sulcata) gevestigd. Ze zien er uit alsof er niet veel pit in zit, maar deze dieren hebben eigenlijk best veel temperament. Ze zijn gewoon niet zo snel…

Kenmerken

  • Gewicht: 100 kg
  • Lengte: 80 cm
  • Leeftijd: 70 jaar

Leefwijze

  • Gebied: Woestijnen en graslanden
  • Leefstijl: Solitair
  • Voeding: Planteneter

Status

  • IUCN status: Bedreigd

Uiterlijk

De sporenschildpad is één van de grootste landschildpaddensoorten ter wereld. Het uiterlijk is redelijk hetzelfde als bij andere schildpadden, maar sporenschildpadden hebben vergroeide schubben  - sporen -  aan hun voor- en achterpoten. Deze gebruiken ze om zichzelf te beschermen tegen vijanden. De schildpad trekt zich terug in zijn schild en het roofdier krijgt een onprettige stekel in zijn bek.

Leefomgeving

Sporenschildpadden komen voor op de droge graslanden en woestijnen van Centraal-Afrika. De schildpadden weten goed om te gaan met de wisselende temperaturen in de woestijn die van onder 0 tot boven de 40 C° kunnen verschillen. Wanneer de temperaturen ongunstig worden, graven ze een hol om in schuilen. Sommige holen hebben een lengte van wel 5 meter.

Voeding

In het begin van hun leven eten jonge sporenschildpadden vaak dierlijk, in de vorm van insecten en aas. Ze zijn de eiwitten nodig om goed te kunnen groeien. Wanneer de schildpadden volwassen zijn, zijn ze bijna volledig vegetarisch en eten voor een groot deel grassen en onkruiden. Het is moeilijk om in de woestijn aan water te komen en daarom eten deze schildpadden ook cactusschijven en andere vetplanten.

Voortplanting

Mannetjes en vrouwtjes zijn makkelijk uit elkaar te houden. De mannen hebben namelijk een hol buikschild, waardoor ze meer grip hebben tijdens het paren. Wanneer een vrouwtje eieren wil leggen, graaft zij een kuil en legt gemiddeld 30 eieren. Daarna gooit ze de kuil weer dicht en zullen er (wanneer de temperatuur en de vochtigheid goed zijn) na gemiddeld 3 รก 5 maanden jonge schildpadjes uit de eieren komen en uit de kuil kruipen.

Gedrag

Sporenschildpadden zien er vaak rustig en een beetje sullig uit, maar in werkelijkheid zijn het net tanks. De mannetjes zijn erg territoriaal en tolereren geen andere mannen in hun buurt. Om hun rivaal te verjagen beuken ze hard tegen elkaars schild tot de tegenstander het hazenpad neemt.

Status

Door de aanleg van waterkrachtcentrales en vervuiling binnen de gebieden waar de sporenschildpadden voorkomen, gaan de aantallen hard achteruit. Hierdoor blijven te weinig ‘onverwante’  schildpadden over om een gezonde populatie in het wild te houden. Ook worden er veel schildpadden uit het wild gevangen, om te worden verkocht als huisdier.

Bijzonderheden

Veel mensen vragen zich af of schildpadden kleuren zien. Dit kunnen ze zeker! De ogen van schildpadden zijn anders ontwikkeld dan die van mensen. Mensen hebben maar drie soorten kegeltjes in hun ogen en schildpadden wel vier. Dit geeft ze het vermogen om zelfs meer kleuren te zien dan mensen.

Vandaag in WILDLANDS