Introductie
De roodoorbuulbuul (Pycnonotus jocosus) is door zijn actieve en nieuwsgierige gedrag makkelijk in Rimbula te spotten. Wanneer je ze niet ziet probeer dan te focussen op hun leuke gefluit.
De roodoorbuulbuul (Pycnonotus jocosus) is door zijn actieve en nieuwsgierige gedrag makkelijk in Rimbula te spotten. Wanneer je ze niet ziet probeer dan te focussen op hun leuke gefluit.
Kenmerken
Leefwijze
Status
Groot is de roodoorbuulbuul niet, maar wel temperamentvol. Opvallend zijn de rode wangetjes. Daarnaast hebben deze vogels een spitse zwarte kuif en een witte keel en wangvlek. Mannen en vrouwen zien er hetzelfde uit en zijn daardoor moeilijk uit elkaar de houden.
De roodoorbuulbuul komt voor in Pakistan en vrijwel geheel India, Sri Lanka, Nepal, Bhutan, Bangladesh, Zuid-China, Myanmar en Thailand. Doordat ze vroeger veel zijn geïmporteerd als volièrevogel zijn ze tegenwoordig ook te vinden in Florida en Australië. Door ontsnapping en vrijlating is er in deze landen een eigen populatie ontstaan. De vogels gedijen goed in het klimaat en kunnen er voldoende voedsel vinden.
Roodoorbuulbuuls hebben een smalle snavel en een lange tong. Dit is handig bij het drinken van nectar. Naast de nectar worden ook veel andere dingen zoals bloemknoppen, fruit en insecten gegeten. De vogels spelen een belangrijke rol in het bestuiven van veel planten. Doordat ze het stuifmeel meenemen op de veertjes boven hun snavel worden veel bloemen bestoven tijdens het drinken van de nectar.
Tijdens het broedseizoen probeert het mannetjes een vrouwtje te imponeren door met zijn hoofd te knikken. Wanneer het vrouwtjes haar mannetje accepteert wordt er druk naar nestmateriaal gezocht. Veel verschillende materialen zoals twijgjes, schors en gras worden gebruikt bij het bouwen van de komvorige nesten. In het nest worden 2 tot 4 roze gevlekte eitjes gelegd. Deze eitjes worden 12 á 14 dagen bebroed. Na het uitkomen verzorgen beide ouders de jongen. De jongen verlaten al na 11 á 12 dagen het nest, maar kunnen nog niet goed vliegen en beginnen pas na 20 dagen zelfstandig te eten. Na 35 dagen zijn ze volledig zelfstandig en verlaten hun ouders.
Roodoorbuulbuuls leven in kleine groepjes van meerdere koppels bij elkaar. ’s Avonds wanneer de vogels gaan slapen komen deze groepjes bij elkaar en vormen een grote groep van soms wel honderd vogels. Tijdens het broedseizoen zoekt een paartje een eigen territorium. Dit territorium verdedigen ze hevig en proberen ongewenste gasten weg te krijgen.
De roodoorbuulbuul is niet bedreigd, maar er wordt wel veel op deze vogels gejaagd. De roodoorbuulbuul wordt net als veel andere soorten Aziatische zangvogels gevangen uit het wild. Vervolgens worden de vogels verkocht op de zwarte markt en daarna in kleine kooitjes bij mensen thuis gehouden voor hun gefluit.
Wanneer het nest bedreigd wordt door een roofdier. Doen de ouders alsof ze gewond zijn. Hierdoor denkt het roofdier een makkelijke prooi te zien en zal achter een van de ouders aan jagen. Door het weglokken zijn de jongen of eieren veilig. Dat noemen we nu topouders!