Introductie
De nandoe (Rhea americana) is te vinden in Serenga. Hier lopen deze vogels tussen de vicuña’s bij de trein. De loopvogels zijn erg nieuwsgierig komen vaak een kijkje nemen door de ramen van de wagons.
De nandoe (Rhea americana) is te vinden in Serenga. Hier lopen deze vogels tussen de vicuña’s bij de trein. De loopvogels zijn erg nieuwsgierig komen vaak een kijkje nemen door de ramen van de wagons.
Kenmerken
Voedsel
Status
De nandoe lijkt op een struisvogel, maar is veel kleiner. Ook de poten zijn anders. Struisvogels hebben namelijk twee tenen en nandoes drie. Het mannetje en vrouwtje zijn nauwelijks te onderscheiden. Het enige verschil is dat het mannetje iets groter en donkerder is en tijdens de broedperiode krijgt hij een zwarte band onder zijn hals.
Nandoes komen voor op de pampa’s in Zuid-Amerika. Hier leven ze op de open vlaktes tussen de struikjes die als beschutting dienen. Wanneer het broedseizoen aanbreekt gaan nandoes op zoek naar voedselrijke gebieden in de buurt van meren en rivieren.
Nandoes eten bijna alles wat ze tegenkomen. Meestal zijn dit grassen en kruiden, maar hagedissen en insecten staan ook op het menu.
Tijdens de paarperiode maken mannelijke nandoes een kuil. Ze lokken meerdere vrouwtjes: soms wel twaalf! Wanneer er gepaard is, leggen de vrouwtjes hun eieren in zijn kuil. Wanneer het legsel compleet is jaagt hij de vrouwen weg en begint hij met broeden. De eieren worden ongeveer 6 weken bebroed. Na het uitkomen zorgt het mannetje voor de jongen tot ze zelfstandig zijn. De jongen blijven in een jeugdgroep tot ze 2 jaar oud zijn en gaan dan zelf op zoek naar geschikte partners.
Nandoes leven zowel solitair als in groepen. Tijdens de paarperiode leven de vrouwtjes in groepen en de mannetjes solitair. Buiten de paarperiode zie je gemengde groepen, van soms wel 30 dieren. Nandoes zijn zeer alerte dieren, met hun grote ogen en oren (gaten in hun hoofd) zien en horen ze erg goed.
De nandoe wordt niet bedreigd. Maar soms worden er wel dieren gevangen voor de veren of vlees. Nandoes zijn ook erg populair als huisdier en worden dan ook regelmatig gehouden bij mensen in de tuin. Naast de wildkleur zie je ook veel verschillende kleurvarianten bij nandoes.
De naam nandoe komt van het geluid dat de mannetjes maken. Tijdens het baltsen maakt het mannetje zijsprongetjes en roept deze met een diepe klank ‘NAN DOE’. Nandoes zijn erg snel, wanneer ze vluchten kunnen ze een snelheid bereiken van wel 60 km per uur. Door hun slappe veren en gewicht kunnen deze loopvogels niet vliegen.