Wil jij je graag inzetten voor bedreigde diersoorten? Daar zijn we ontzettend blij mee.
Nortica
Wil jij je graag inzetten voor bedreigde diersoorten? Daar zijn we ontzettend blij mee.
Wanneer je langs het Pinguïnstrand op het poolstation loopt, hoor je het lawaai van de Humboldtpinguïns (Spheniscus humboldti). Ze lijken een beetje onhandig op het land, maar in het water zijn ze echte atleten! Zelfs de reuzenbooteenden houden ze niet bij.
Kenmerken
Leefwijze
Status
Uiterlijk
Wie herkent ze niet? Pinguïns zijn door hun zwart-witte verenkleed echte iconen. Hoewel de tekening van het verendek per soort verschilt, is het bij pinguïns altijd zo dat de buik wit is en de rug zwart. In het water is dit namelijk erg praktisch. Als een pinguïn zwemt, steekt zijn zwarte rug nauwelijks af tegen de donkere diepte van de oceaan. Van onderen zijn ze ook nauwelijks zichtbaar, doordat de lichte buik bijna niet afsteekt tegen de lichte bovenkant. Pinguïns hebben zo de mogelijkheid hun prooi ongezien te benaderen of zich juist schuil te houden voor vijanden.
Leefomgeving
Bij pinguïns wordt vaak gedacht aan het koude klimaat van de Zuidpool, maar Humboldtpinguïns leven juist aan de warme kust! Zij komen in het wild voor aan de kustgebieden van Chili en Peru. Wanneer ze op jacht gaan trekken ze naar de Humboldtstroom, die erg rijk is aan ansjovis en krill.
Voeding
Pinguïns zijn roofdieren. Om er voor te zorgen dat hun prooi niet wegglipt, heeft hun snavel speciale weerhaakjes aan de binnenkant voor extra grip. Hun prooien bestaan uit krill, inktvis en ansjovis. Wanneer ze een prooi hebben gevangen, slikken ze deze in één keer door. Dat is nog eens gulzigheid…
Voortplanting
Humboldtpinguïns broeden samen in een kolonie. Binnen deze kolonie zijn koppels gevormd die hun hele leven bij elkaar blijven. Wanneer een koppel een geschikt hol heeft gevonden legt het vrouwtje 1 á 2 eieren. Deze eieren worden 40 tot 42 dagen door beide ouders bebroedt. Na het uitkomen zorgen ook beide ouders voor de jongen. Wanneer de jongen 12 weken oud zijn worden ze zelfstandig, maar het duurt nog even voor ze zwart-witte verenkleed krijgen. Na 2 á 3 jaar gaan ze opzoek naar een eigen partner.
Gedrag
Pinguïns leven in kolonies van wel honderden dieren. Door het leven in kolonies zijn de pinguïns minder kwetsbaar voor bijvoorbeeld roofdieren zoals orka’s, pelsrobben en vossen en is het vinden van een partner een stuk makkelijker.
Status
De Humboldtpinguïn heeft het in het wild erg zwaar en wordt door meerdere factoren bedreigd. De opwarming van de oceaan zorgt ervoor dat de vispopulatie daalt, waardoor er te weinig voedsel is om hun jongen groot te brengen. En door het plastic afval, wat in de oceaan drijft, raken de pinguïns verstrikt en worden ze ziek. Maar de pinguïns worden ook verstoord door de lokale boeren. De mest van de pinguïns (guano) is erg rijk aan voedingstoffen en wordt geoogst door de boeren om te gebruiken voor de landbouw. Hierdoor raken de broedkolonies verstoort en verliezen de pinguïns hun leef- en broedgebied. Om een gezonde populatie te behouden in dierenparken is er een EEP (soortbehoudprogramma) opgezet. WILDLANDS is hier onderdeel van.
Bijzonderheden
De ‘smoking’ van de pinguïn is niet alleen heel stijlvol, maar is ook heel nuttig. Door hun gestroomlijnde bouw en sterke flippers kunnen ze enorme snelheden bereiken tijdens het zwemmen, tot wel 50km/uur! Naast het maken van snelheid kunnen pinguïns ook diep duiken. Meestal duiken ze niet dieper dan 60 meter, maar ze kunnen een diepte van wel 150 meter bereiken.