Webshop Mijn WILDLANDS Tickets & reserveren

Introductie

Aan het begin van Serenga leven in het Zonnepaleis de dwergmangoesten (Helogale parvula). De hele dag zijn ze tussen de planken en stenen op zoek naar een lekker hapje. Verkijk je niet op het schattige uiterlijk van deze dieren, want onder dat pluizige vachtje schuilt een echt roofdier!

Kenmerken

  • Gewicht: 210 tot 350 gram
  • Lengte: 25 cm
  • Leeftijd: 10 jaar

Leefwijze

  • Gebied: Savannes en grasvlaktes
  • Leefstijl: Familiegroep
  • Voeding: Insecteneter

Status

  • IUCN status: veilig

Uiterlijk

De Dwergmangoeste is de kleinste mangoestesoort ter wereld, maar hun grootte zegt niet alles. Dwergmangoesten zijn erg snelle en behendige roofdieren. Met hun lange klauwtjes kunnen ze snel graven en met hun scherpe tanden bijten ze met gemak een slang in een keer dood.

Leefomgeving

Dwergmangoesten komen voor in Centraal- en Oost-Afrika, van Eritrea tot Zuid-Afrika. Hier leven ze op de droge grasvlaktes van de savanne. Een verlaten termietenheuvel wordt vaak als woonplaats verkozen.

Voeding

Net als de stokstaarten zijn de dwergmangoesten echte insecteneters. Van alles staat op het menu; sprinkhanen, kevers, larven en schorpioenen. Soms pakken ze ook wel hagedisjes of zelfs slangen. Door hun snelheid en behendigheid kunnen ze met gemak een cobra overmeesteren.

Voortplanting

Binnen de groep heerst een strikte hiërarchie, waarbij alleen het dominante vrouwtje en mannetje jongen krijgen. Na een draagtijd van 56 dagen worden er 2 tot 6 jongen geboren. Deze jongen blijven verstopt in de burcht tot ze 4 weken oud zijn. De andere volwassen mangoesten nemen de verzorging van de jongen op zich. Zo wassen zij de jongen, houden ze in de gaten en verplaatsen de jongen bij gevaar.

Gedrag

Dwergmangoesten leven in grote familiegroepen van 9 á 12 dieren, soms breiden deze groepen zich uit tot wel 30 dieren. De mangoesten hebben een hechte band en doen alles samen. Zo gaan ze samen op zoek naar voedsel, verzorgen ze de jongen en spelen ook vaak samen. De mannen in de groep zijn altijd alert en slaan alarm bij gevaar. Bij een lage piep worden alle dieren bij elkaar geroepen en bij een snelle hoge piep vluchten ze snel terug in hun burcht.

Bijzonderheden

Dwergmangoesten leven vaak in de buurt van andere diersoorten. Zo zijn ze vaak te vinden in de buurt van grazers, omdat er veel insecten op de mest van deze dieren afkomen. Maar een hele bijzondere samenwerking hebben de mangoesten met de tok (neushoornvogel). De tokken vangen de insecten die de mangoesten hebben laten lopen en als tegenprestatie slaan de tokken alarm wanneer er gevaar op de loer ligt!

Vandaag in Serenga

Eten aan de rand van de Savanne?

Momma’s Restaurant is prachtig gelegen aan de rand van de Savanne. Vanaf het terras zie je de neushoorns, zebra’s en giraffes rustig grazen.